Under er et utvalg av severdigheter i Stjørdal med linker til mer informasjon om hver enkelt. Best besøkt i Stjørdal, og trolig mest kjent på landsbasis er Hegra Festning. Denne har også en helt spesiell posisjon blant skyttermiljøet.
I kommunen finnes ca. 120 helleristningsfelt, her er 2 av dem kort presentert. Eldst er ristningene på Steinmohaugen på Hell. Funn etter bosetting viser at her har det bodd folk siden ca. år 4000 f.kr. Dalføret østover fra Stjørdal sentrum mot Hegra og Meråker har hovedsakelig ristninger bra bronse- og jernalder.

Under 2. verdenskrig lå det tyske slagskipet Tirpitz i lengre tid ankret innerst i fjorden i Stjørdal ved grensa til Levanger. Det er flere minnesmerker i området knyttet til kampene om Tirpitz. RAF hadde mange falne mannskaper og fly.

 

Hegra Festning
Opprinnelig Ingstadkleiven fort etter at 150 dekar grunn ble kjøpt fra gården Ingstad. Fortet ble bygget 1908 – 10 til forsvar mot evt. svenske angrep etter unionsoppløsningen i 1905. Mindre forsvarsverk som Kleivplassen og Svartåsen er skiltet fra porten inn til selve festningen. V
ed krigsutbruddet i 1940 var festningen utstyrt med flere kanoner, men her hadde ikke vært aktivitet på mange år. Omtrent 250 norske frihetskjempere inntok festningen i aprildagene da tyske tropper rykket inn i Norge. Major Hans Reidar Holtermanns styrker holdt stand mot tyske angrep i 25 dager. Da planen om en alliert invasjon i Midt-Norge falt sammen, ble forsvaret av Hegra Festning oppgitt. Om morgenen den 5. mai rykket tyske styrker inn på festningen. Under LS-perioden 3. – 10. august 2018 er kafeteria og museum med guide åpen hver dag kl. 13 – 17. Middagsservering. Gratis buss fra Halsen U-skole via Fosslia Fjellhall og Camp Lånke med avgang fra Halsen U-skole kl. 1235 og 1405. Retur ca. kl. 1500 og 1700.
Overnatting under LS-2018: På festningsplassen er det en oppsynsmannsbolig med 2 soverom, kjøkken, stue, dusj og toalett. Greit med overnatting inntil 8 personer. Kontakt: Sissel Waatland, 918 46 631, [email protected]Før og etter denne perioden: Omvisning lørdag og søndag kl. 12 og 14.30. Kafé åpen onsdag kl. 15 – 20, torsdag, fredag og lørdag kl. 11 – 16, søndag kl. 11 – 17. Omvisning for grupper på bestilling ca. 1/5 – 15/10. NB! Festningsområdet kan besøkes alle dager fra ca. 10. mai – 30. oktober. Museum, suvenirer. Lokaler til møter, private arrangement etc. Middagsservering i kafé på søndager. Skiltet fra E14 i Hegra, 10 km øst for Stjørdal sentrum. NB! Sett igjen campingvogna før du kjører opp.
 
Steinvikholm slott
I 1525 startet erkebiskop Olav Engelbrektsson byggingen av sitt forsvarsverk og storslåtte residens – det kraftigste byggverket i norsk middelalderhistorie. Med 5 meter tykke murvegger og mange kanoner var borgen nesten uinntakelig. Herfra ble Norge styrt i flere år da erkebiskopen var både verdslig og geistlig leder. Steinvikholm Slott ble midtpunkt for en av de viktigste hendelser i Nordisk historie; i 1537 dansk maktovertakelse og reformasjon. Slottet ligger på en holme innerst i Trondheimsfjorden utenfor Skatval, skiltet fra E6 10 km nord for Stjørdal sentrum.
2018: Omvisning 1. juli – 15. august kl. 11 – 17 alle dager. Grupper på bestilling. I 1993 var det urpremiere på opera på Steinvikholmen; Slottsdramaet Lucie, senere kalt Opera Olav Engelbrektsson. Selskapet Opera Trøndelag i Stjørdal har oppsetninger hvert år. I 2018 (april) oppføres Tryllefløyten i Kimen Kulturhus. Kanskje får vi igjen om noen år opera på holmen?
Værnes kirke
Værnes kirke ble påbegynt ca. år 1100, og er «Norges eldste stående hus». Kirken er en unik kulturskatt med takstolene som det mest spesielle klenodium. Det vel 800 år gamle taket har et spenn på hele 11 meter og er enestående blant bevarte tak fra middelalderen. Taket er benyttet som inspirasjon til rekonstruksjoner av tak i flere monumentalbygg her i landet og ellers i Skandinavia, som for eksempel taket i Nidarosdomens tverrskip og i Håkonshallen i Bergen. De utskårne, groteske hodene i enden av hver takstol er sjeldne. «Værnesstolen» fra 1685, altertavlen fra 1639, freskomaleriene og runeinnskriftene er alle interessante deler av kirkens lange historie. Utvendig er det flere fine detaljer, som løven ved korportalen og den flotte portalen på kirkens nordvegg. Uret på tårnet er fra 1700-tallet. Det er imidlertid arbeidsomt å trekke opp, og har derfor dessverre lengre ”pauser”.
2018: Omvisning på forhåndsbestilling i samarbeid med Stjørdal museum Værnes 24. juni – 12.august. 74 82 70 21, [email protected] Mandag stengt. Omvisning for grupper hele året på bestilling. Kirken ligger 2 km sørøst for sentrum, skiltet fra E14.
Stjørdal museum Værnes
Museet holder til på den gamle prestegården øst for Værnes kirke. Museet er bygd opp rundt Martin Moes samling av antikviteter og naturhistorisk materiale. Prestegårdsbygning fra 1820. Den vakre Prestegårdshagen er et historisk hageanlegg i engelsk landskapsstil. Hagen har de siste årene fått en stor oppgradering med blant annet ny fonténe, vannspeil, lekeplass og arboret. Sommeren 2013 ble hagen hedret med Det norske hageselskap sin Hagekulturpris.En rekke lag og foreninger har tilhold ved museet. De deltar aktivt på våre store arrangement. Museets aktive venneforening gjør en stor innsats, og bidrar til å gjenskape et gatemiljø med bygårder flyttet hit fra Stjørdal sentrum i vår nye «Hæsjgate».
Prestegårdskafeen med servering av enkle retter er åpen hver sommer. Middagssalg på søndager. Utleie av lokaler for inntil 40 personer til møter, kurs, selskap etc. hele året.
2018: Åpent 24. juni – 12. august kl. 11 – 16, søndag kl. 12 – 16. Omvisning på forhåndsbestilling, 74 82 70 21, [email protected] Mandag stengt. Skiltet fra E14 i Stjørdal sentrum (2 km). Omvisning etter avtale utenom sesongen.
Helleristninger i Hegra
2 km øst for Hegra sentrum ligger et av Nord-Europas største helleristningsfelt. Her på Leirfall er det ca. 1200 figurer fordelt på ett stort og tre mindre felt, hovedsakelig fra bronsealderen, ca. 2.500 år gamle; båter, fotspor, hester, skålgroper, solbilder m.m., samt en prosesjon med 13 mennesker.
2018: Åpent for omvisning. Info. Tilgjengelig bergkunstfelt med infotavler. Grupper må bestille på forhånd, 74 82 70 21, [email protected] P-plass også for buss. Skiltet fra E14, 2 km øst for Hegra sentrum.
Helleristninger på Hell
For om lag 5000 år siden stakk Steinmohaugen på Hell opp av Trondheimsfjorden som en liten holme. På en bratt fjellvegg på innsida av denne holmen lagde mennesker bilder av store reinsdyr, mindre dyrefigurer og geometriske mønstre. Bildene er laget på en uvanlig måte; kraftige v-formede renner er slipt inn i fjellet. Bildene på Steinmohaugen kan ha vært et viktig sted for folk på vei mellom sommeropphold ved sjøen og høstopphold i fjellet. Var bildene veivisere innover fjorden og oppover dalen? Ta av E6 ved flyplassen, kjør videre til Hell stasjon. Bergkunstfeltet er skiltet fra stasjonen. 8 – 10 minutter å gå. Siste biten er en litt ulendt sti i skogen. Guiding, kontakt Stjørdal museum Værnes, 74 82 70 21, [email protected]
Karoliner
Høsten 1718 starter Karl 12. et felttog mot Norge. Svenskene kommer denne gang med 48 000 mann som er fordelt på to armeer. Kongen kommer inn fra sør med de største styrkene. General Armfeldt går med mindre tropper over fjellene fra Åre for å ta Trondheim. Felttoget slutter brått. Karl 12. blir truffet av et skudd i hodet når han er i en av løpegravene utenfor Fredriksten festning i Fredrikshald (Halden). Når kongen er død gis beskjed til Armfeldt om å trekke troppene tilbake over fjellet.
I slutten av november sendte Armfeldt den finske krigshelten Peter Långström av gårde for å finne en god retrettvei tilbake til Sverige for den utslitte armeen som ennå var i Trøndelag. Långström var kjent og fryktet av sine fiender, og det var hans renommé som ble hans bane. Natten til 24. november 1718 hvilte han med sin tropp på gården Fordal i Hegra. Der ble han gjenkjent, og da troppen satte seg i bevegelse neste morgen lå snikskyttere på lur. Långström ble skutt, og døde et par timer senere på gården Lerfald.5 500 soldater begynner å gå fra Norge, mange av dem fra områder rundt Røros, mot Tydal og Selbu. De har kun små forsyninger og blir overrasket av en kraftig snøstorm nyttår 1718/1719 på vei fra Tydal mot Handöl i Åre. Mer enn halvparten av soldatene blir drept av kulden, de som overlever blir hardt rammet av frostskader.Øst for Fordal (Forradal) reiste den finske selvstendighetsforening i 1931 en bautastein til minne om hans død. I 1993 reiste Grønsetgrenda Velforening et minnesmerke over de som tok Långström av dage. Her er også et «lydspill» med historikk. Foto over.I år er det 300 år siden svenskenes hærtog i Norge. Det er en rekke markeringer knyttet til dette. Felles norsk/svensk webside. Hegra historielag har et «Karolinersenter» med gjenstander, kart, touch screen med historikk, bilder og brosjyre i Den Gamle Skole fra 1893 i Hegra ved E14.
Skatval Krigshistoriske Museum
Dette er et privateid museum som ligger på Håmmårsbukta friluftsområde på Skatval. Museet ligger inne på det tidligere ammunisjonslageret for sjøforsvaret, Steinvik Lager, som ble bygd av Organisasjon Todt (OT) under siste verdenskrig. Anlegget var bygd som et ammunisjonslager i forbindelse med den tyske Kriegsmarinens ubåtbase Dora på Nyhavna i Trondheim.
Skatval Krigshistoriske Museum har en innholdsrik samling av både små og store gjenstander, uniformer, dokumenter og bilder som illustrerer og konkretiserer aktiviteter og drama som foregikk i området rundt indre del av Trondheimsfjorden og spesielt Åsenfjord under andre verdenskrig. Det tyske slagskipet Tirpitz lå fortøyd like i nærheten og nesten hele den tyske flåte lå her i en lengre periode. Royal Air Force (RAF) sine forsøk på å utslette den tyske flåten her inne og det tyske motforsvar har satt sine spor i form av etablerte forsvarsanlegg, etterlatte gjenstander, dramatiske historier og minner.Selve museet ligger inne i en av bunkerne som ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten og lokalet i seg selv gir en autentisk atmosfære og spesiell opplevelse for de besøkende.
Åpningstider LS-2018: søndag 5 aug. kl 12-16. Mandag 6. og tirsdag 7.aug. kl18-21. Adkomst: Skiltet «Friluftsområde» fra E6 nord for Skatval kirke. Parkering ved port på Håmmårsbukta. Derifra 500 meters gange mot vest (retning Steinvikholm slott) til museet. Inngang kr 70,- Gratis for barn under 12 år.Det er også mulig å bestille gruppeomvisning utenfor ordinær åpningstid. Museet har åpent på søndager utover sommeren – se museets facebookside, Skatval Krigshistoriske Museum
Velkommen til en historisk opplevelse i autentiske og vakre omgivelser.
Mvh museumsbestyrer Gunnar Bremset, mob 958 33 548.