Vi på Stjørdal har grunn til å være stolte av mye – på lik linje med innbyggere i lokalsamfunn ellers i landet. Når vi nå skal arrangere LS i Stjørdal og får mange tusen besøkende vil vi gjerne presentere noen av dem som vi synes «utgjør den lille forskjellen». Vi starter med to stjørdalinger som har satt synlige spor etter seg, i hver sin tid med forskjellige ideer og med ulik hånd.

Her er også gründere som har satset på kaffe, øl og mat, her er aktører som har naturen som sin arena, og kommunens kulturfyrtårn og de største arrangementene har fått plass. Kanskje besøker du noen av aktørene i sommer, eller ved en senere anledning.

Visste du at H.M.K. Garde er etablert med utgangspunkt i Stjørdal? Les lenger ned.

Gjør deg kjent med hva vi er spesielt stolt av i Stjørdal – det er fare for at noen er glemt – velkommen!

 
Ole Vig er trolig den mann fra Stjørdal som har satt største historiske og nasjonale spor etter seg. Han hadde tette bånd til både Ibsen og Wergeland, og var selv visjonær, dikter, folkeopplysningsmann og lærer («lærarstandens far»).

Det står en statue av Ole Vig utenfor rådhuset på Stjørdal (Ole Vigs plass) med informasjon om hans liv og virke («Såmannen»). På Vikanlandet, hans fødeplass, er det reist en stor bauta. Videregående skole i Stjørdal heter Ole Vig vgs., Kimen Kulturhus har hans navn og ord flere steder, og byer som Oslo og Kristiansund har gater oppkalt etter Ole Vig. Hovedgata i Stjørdal sentrum heter også Ole Vigs gate.

Ole Vig er den fra Stjørdal som burde pryde halen på et av flyene til Norwegian, en strateg og helt av sjelden kaliber. Ole Vig siktet høyt og godt, akkurat som LS-deltagerne. Ole Vig manet folk om å tenke stort. Vi er sikker på at et Landsskytterstevne uansett hvor i landet ville være en stor tanke og et mål ambisiøst nok også for Ole Vig. Ole Vig – prisen deles ut i Stjørdal. Velkommen til Ole Vig´s by!

Les mer her. Ole Vig

Anne Karin Furunes fra Stjørdal er kanskje mer kjent i utlandet enn i Stjørdal og Norge. Anne Karin er professor i Billedkunst. Ykesaktiv billedkunstner siden 1994 med utgangspunkt i maleri.

Hun har lang erfaring med utstillingsvirksomhet nasjonalt og internasjonalt og er innkjøpt bl.a. av Nasjonalmuseet (Oslo), Trondheim Kunstmuseum, Norsk Kulturråd, KIASMA Finland, Museet Palazzo Fortuny, Venezia og MAD Museum, New York. Hun har gjort en rekke offentlige verk nasjonalt og internasjonalt. Hun har utsmykket Nye Nationaltheateret stasjon med to 250 meter lange bildefriser i perforerte stålplater.

En tilsvarende utsmykning på 27 × 5 meter ble avduket i Henrik Wergelands Hus på Eidsvoll i 2005. Lignende arbeider finnes også på Norsk Hydros oljeplattform Grane, Telenors nybygg i Bergen, Umedalen skulpturpark, Sverige, Borås Skulpturpark og Deutsche Bank/Foster Building, Sydney.

På Stjørdal er hennes fantastiske bilder å se bl.a. i Kimen Kulturhus og på Ole Vig vgs. Hun har våget å tenke stort og annerledes – akkurat som Ole Vig. Men så bor hun da også kun noen hundre meter fra Vig´s fødeplass ute på Vikanlandet. Informasjon

Route 26 – Sommertråkk
Route 26 består av 11 gårder mellom Hell og Hegra langs fylkesvei 26 på sørsiden av Stjørdalselva. Aktørene i Route 26 samarbeider om program og markedsføring og tilbyr aktiviteter for hele familien;  kunst, interiør, mat, bakeri, dyr, garn, landlig idyll og mye mer. Flere LS-deltagere bor i Hegra og kjører denne fylkesveien til og fra arena Frigården. Kanskje en stopp underveis? LS-camp Lånke skole er like ved. Det er lett å sykle denne strekningen – ta derfor med sykkel til årets LS. Foto under viser vertskapet på de fleste gårdene.
2018: Tilbud/åpningstider for august kommer.
 

Gårdsopplevelser – Stort mangfold & Null Jante!
For over 20 år siden ble de første gårdene med i det organiserte reiselivet i Stjørdal. Kommunen og Stjørdal Næringsforum gjennomførte Møtested Stjørdal. Hotellene la premisser for kvalitet, variasjon og tilgjengelighet. Målet var aktivitet og opplevelse for gjestene etter en konferansedag. Vi fikk fram en rekke spennende produkter og her er kort informasjon hva hver enkelt tilbyr. Lenke til de fleste:
Granås Gård, Hegra
Maltøl, enkel mat, gruppebesøk. Beskrivelse lenger ned. Austkil Gård, Hegra
Overnatting, møterom, servering, laksefiske og «Mord til middag«.

Ersgard, Stjørdal
Overnatting, møterom, servering og laksefiske. Under LS servering til grupper minimum 10 personer. Forhåndsbestilling.

Fantasigården, Lånke/Hell
Møterom, aktivitet, servering og spa. Under LS servering til grupper minimum 10 personer. Forhåndsbestilling.

Stokke Gård, Stjørdal
Møterom og servering. Stjørdal Golfklubb har sitt klubblokale her.

Hembre Gård, Hegra
Laksefiske, overnatting på motell og på gårdens egen campingplass.

Hjelseng Gård, Stjørdal (foto under)
Ølbryggeri, kaffebrenneri, møterom, servering, julemarked.

Mer informasjon, kontakt Stjørdal Næringsforum v/Odd Petter Haugseth, 958 89 258, [email protected]

 
Maltøl fra Hegra – Tusenårig tradisjon
«Heimebrygget er den drikken som har dei djupaste røter i norsk tradisjon og historie. Det er vanskelig å lage, og vanskelig å drikke. Men den som får klaff med det første og andre, han blir ei stor oppleving rikar». Norvald Tveit (1986).

For å være litt ubeskjeden våger «turistsjefen» den påstand at det er få som kan så mye om hjemmebrygget øl som stjørdalingene.Trolig er øl brygget i flere tusen år i Stjørdal.Bli kjent med tradisjoner, bryggeprosess og en prøvesmak gjennom en opplevelsestur i «Møtested Stjørdal» (se under). Granås Gård i Hegra tar i mot gjester på ølbesøk (kun grupper). På bildet under ser vi Morten Granås i «såinnhuset». Her er det tørking av korn som foregår, en prosess med varme som kun stjørdalingene benytter i dag.
Mer informasjon: Morten Granås, 971 22 985, [email protected]

Kontakt Stjørdal Næringsforum for bestilling. Vi ordner også transport – du kan trenge det! Kontakt: Odd Petter Haugseth, 958 89 258, [email protected]

Foto: Jan Erik Sundøy
Steinvikholm Aqua Vite
Vi er stolte av å ha vår egen akevitt. Den er å få tak i på utsalg bl.a. i Stjørdal og Trondheim og er for øvrig på Arcus sin bestillingsliste. Malt fra Stjørdal brukes av Arcus bl.a. under fremstilling av Steinvikholm Aqua Vite, kåret av VG for noen år siden til en av Norges beste akevitter. Skriftlige kilder forteller at erkebiskop Olav Engelbrektsson på Steinvikholm slott i Stjørdal i 1531 fikk tilsendt akevitt fra kommandant Eske Bille på Bergenhus Festning. Dette er første gang akevitt er nevnt skriftlig i norske kilder/historie. Drikken skulle visstnok kurere de fleste krankedommer.Det vi trøndere da mest trolig må ta innover oss er at folk på Vestlandet drakk akevitt før oss. Ja ja, der var de først!
Møtested Stjørdal – Gårdsopplevelser og pakker
Stjørdal Næringsforum, som i over 20 år har driftet turistkontor i Stjørdal, tilbyr opplevelsespakker til hotellgjester og andre besøkende. Vi trekker i trådene og kvalitetssikrer det hele. Standard pakke eller skreddersøm. Enkelt for kunden; én kontakt og én samlet faktura.Vi lager også pakker med aktører i Trondheim. Vi har stort nettverk, gode samarbeidspartnere og formidler transport, kulturinnslag, guider, besøk på historiske steder m.m. Be gjerne om tilbud – i god tid. På bildet under er det Monica på Fantasigården i Lånke som forbereder selskap. Kanskje ønsker ditt skytterlag en middag på Hegra Festning eller en av våre gårder under LS2018? Kontakt: Odd Petter Haugseth, 958 89 258, [email protected]
 
Mord til middag – Åsted Hegra
Dette er en middag med «nogo ganske makabert attåt», men likevel en moro sak for en vennegjeng, kundekrets eller arbeidskolleger. Det er muligheter for individuell gjetting på morderen eller at grupper må enes om hvem som er morderen – med andre ord heftig og god samarbeidsaktivitet. Ikke alle behøver å være med. Underholdende rollespill der du som gjest kan velge blant flere plott eller historier. Dette skjer på Austkil Gård i Hegra, 18 km øst for Stjørdal sentrum langs E14. God regi ledet av gårdens vertskap. Kontakt: Tone Løwe, 920 60 573, [email protected]
 
Auk – Lokale smaker
I dalen vår er det i over flere tusen år lagt grunnlag for dagens tradisjoner, særegenheter og skjulte skatter. I Auk sanker vi møysommelig sammen, og legger på bordet, det aller beste vi har å gi deg. Hver for oss er vi gode, sammen blir vi enda bedre. I Auk jobber 15 bedrifter sammen for øke smaksforrådet ditt og gir deg våre aller beste smaksopplevelser.

Følgende aktører er med i Auk:
Langøra Kaffebrenneri
Ersgard
Eidum Gårdsbakeri
Meråker Kjøtt
Hjelseng Gård
Bringebær Frå Stjørdal
Stolt Bryggeri AS
……………flere navn kommer.
Image result for auk mat matfestival foto
Eidum Gårdsbakeri – Ærlig brød
Velkommen til Eidum Gårdsbakeri i Lånke. Her baker vi brød med rene og naturlige råvarer. Alt lages fra grunnen av uten kompromisser. Vi er med i Bondens marked Trøndelag og Auk (se over), vi leverer brød til Scandic Hell og bedrifter på Stjørdal m.fl. Samtidig som LS pågår i Stjørdal deltar vi på Matfestivalen i Trondheim, men vi har fortsatt kapasitet og leverer kanelsnurrer til kiosker på arena Frigården.
Ordinært og under LS har vi åpen kafé og bakeriutsalg på gården tirsdag og fredag kl. 13 – 17. Du finner oss øst for Lånke skole, skiltet fra Fv. 26. Kontakt: Solvår Lillemo Reinsberg, 926 43 544, [email protected]
 
Stolt – Håndverksbrygget øl
Stolt Bryggeri er det første og eneste bryggeriet i Stjørdal. Vi produserer håndverksbrygget øl av jevn og høy kvalitet på idylliske Hjelseng Gård. Våre øl selges til butikker i COOP, Rema 1000 og Norgesgruppen fra Namsos i nord til Oppdal i sør. Vi har også våre øl tilgjengelig for salg i en rekke hoteller og restauranter i Trøndelag. Vi ønsker å bruke lokale råvarer og kompetanse når vi utvikler våre øl og skal gi våre kunder nye og spennende smaksopplevelser. 
Hjelseng Gård ligger ca. 1,5 km fra LS-campen ved Stokkan skole. Følg Stokkanvegen oppover til du ser golfbanen på venstre side. Gården er på høyre side der Hjelsengvegen starter. Kontakt: Mikael Slettedal, 982 62 272, [email protected]
 
Langøra Kaffebrenneri – Ut i verden!
Langøra Kaffebrenneri holder til på Hjelseng Gård, kort vei fra LS-camp Stokkan i sentrum. Vi handler spesialkaffe som er sporbar og i sesong, med spennende og særegne smaker som begeistrer oss. Kaffen har vi foredlet av noen fantastiske råvarer – et resultat av arbeidet til engasjerte og kunnskapsrike mennesker fra ulike områder av verden. Kaffens kvalitet avhenger i første omgang av opprinnelse, vekstforhold, bønnetype og prosessering. Dette er viktige faktorer som er med på å gi hver bønne sin unike smak. Gjennom brenneprosessen ønsker vi å ivareta og fremheve disse kvalitetene, slik at kaffebønnenes naturlige smaker og aromaer bevares. 
Siste hånd på verket, selve bryggingen, overlater vi til deg. Vi selger kaffe lokalt/nasjonalt, og til bl.a. Singapore, New York og Paris. Velkommen til oss på «cupping» eller smak. Kontakt: Kristian Helgesen, 415 30 301, Renate Aune, 970 80 355. [email protected]
 
Opera Trøndelag – Kulturfyrtårn i Stjørdal
5. august 1993 var det urpremiere på «Slottsdramaet Lucie» på Steinvikholm slott på Skatval. Noen år senere ble det endret til «Opera Olav Engelbrektsson», nettopp fordi det var her Engelbrektsson, som var Norges siste katolske erkebiskop, hadde sin residens på Steinvikholm slott fram til reformasjonen i 1537.I dag har selskapet Opera Trøndelag forestillinger i Kimen Kulturhus. I april 2018 er det Tryllefløyten av W.A. Mozart som oppføres.
Stjørdal har landets eneste «operaskole» og her får unge talenter sjansen til å utvikle sine drømmer. Flere av dem har havnet på nasjonale og internasjonale scener. Det er vi stolt over!
 
Blues in Hell – Kulturfyrtårn i Stjørdal
19. september 1992 ble Hell Blues Festival arrangert for første gang. Stor suksess og krav om gjentagelse! Siden den gang har verdensartister spilt på Hell; Gary Moore, Deep Purple, Uriah Heep, Status Qua, Robert Plant, Manfred Mann, Nightwish, Dr. Feelgood, Nine Beloz Zero, Bjørn Berge, Reidar Larsen og mange flere. Foto under: Knut Reiersrud og Frode Alnæs.I 2018 arrangeres Blues in Hell 30. august til 2. september, i hovedsak på Scandic Hell. Kom gjerne tilbake da!
 
VM rallycross – Race in Hell!
8. – 10. juni 2018 arrangeres for 5. år på rad en VM-runde rallycross på Lånkebanen på Hell, derav navnet Hellrx. Før det tre EM-runder 2011-2013 på samme bane. Det er nylig tegnet avtale om VM-runder også i 5 nye år fra 2019, med det har Stjørdal 10 strake år med VM! VM-rundene kjøres i bl.a. Spania, Portugal, USA, Sør-Afrika, Belgia, Tyskland, England og Norge – på Hell i Stjørdal.I følge mange førere så er dette den mest populære banen i VM-sirkuset som består av 12 runder. Petter Solberg kaller det selvfølgelig sin hjemmebane.Lånkebanen/NAF øvingsbane er nærmeste nabo til LS 2018 og arena Frigården (opp til høyre på bildet). Denne øvingsbanen er «flaggskipet» i Norge. Her har også Q-free sitt testanlegg. Foto: Erling Skjervold.
 
Kjentmann – Ut i naturen!
Ingen har fått flere stjørdalinger ut av sofaen og ut i naturen enn Roar Valstad gjennom «Kjentmann». Beskrivelse av turer, produksjon av kart og brosjyrer, merking av stier, historikk m.m. har lokket både lokalbefolkning og tilreisende til å gå de mange turløypene. Et fantastisk arbeid er lagt ned i tilrettelegging over flere år. For dette arbeidet fikk Roar Stjørdal kommunes Miljøpris i 2005. Kjentmann har også utleie av kano. Siste nytt fra Roar er Tur APP, Explore Stjørdal 2018. Bli kjent – det er god helse i hvert skritt!
Hans Majestet Kongens Garde
Kilde: Wikipedia. Allerede 8. november 1816 ble det ved kongelig resolusjon forlagt en styrke på 38 norske soldater og tre offiserer fra «Agerhusiske ridende Jæger- orpses gevorbne Escadron» i Stockholm. Gardeavdelingen hadde vakttjeneste i Stockholm og ved høytidelige anledninger representerte den Norge. Avdelingens viktigste oppgave var imidlertid kurertjeneste mellom Stockholm og Christiania. Etter hvert som kommunikasjonsforholdene bedret seg ble denne form for kurertjeneste overflødig, og 6. mai 1856 tok den svensk-norske unionskongen initiativ til å opprette en større gardeavdeling bestående av hundre vervede infanterister detasjert fra Norske Jægercorps. Den første avdelingen ble i all hovedsak rekruttert i Stjørdal i Trøndelag, og den 1. november 1856 ankom kompaniet Stockholm. Det er denne dato som regnes som Gardens stiftelsesdag. Navnet ble fra 1. april 1857 endret til «Det norske Gardeskarpskytterkompagni», og fra 1866 endret til «Hans Majestæt Kongens Garde». I 1856 bodde visekongen, senere kong Karl den 15., på Værnes i tre uker i august. Det var menn fra Stjørdal som passet på slik at kongen kom trygt tilbake til Stockholm.
Bli også nysgjerrig på historien om samme konge og Værnes kirke!